INGYENES szállítás 19 999 Ft -tól
KEDVEZMÉNY 3 terméktől

Az omega-3 jelentősége a versenysportban

Az Omega-3 pozitív hatása az izmokra, a szívre és az ízületekre

Németországban és az Egyesült Államokban is különösen alacsony a versenysportolók omega-3 zsírsav szintje. A HS-Omega-3 Index® módszerrel elemezték a tengeri omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) szintjét a vörösvértestekben. Az optimálisnak tekintett 8-11%-os tartományt a sportolóknál átlagosan jóval alulmúlják.

Súlyos depresszió

A versenysportolók körében a súlyos depresszió kialakulásának valószínűsége magasabb az átlagos népességhez képest. Minél magasabb az omega-3 zsírsavak szintje a vörösvértestekben, annál alacsonyabb a súlyos depresszió kialakulásának valószínűsége. Több metaanalízis is megerősíti, hogy az EPA és a DHA önmagában, valamint a hagyományos pszichiátriai terápiával kombinálva is hatékony a súlyos depresszió megelőzésében és kezelésében. A magas EPA-szint tovább fokozza a hatást, ami az gyulladáscsökkentő hatás jelentőségére utal a terápiás hatékonyságban. Emiatt már a szakmai irányelvek is kezdik javasolni az omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA alkalmazását a súlyos depresszió kezelésében.

Sportolók kognitív funkciói és agykárosodása

A traumás agykárosodás gyakrabban fordul elő olyan sportokban, mint a futball vagy az amerikaifutball. Ezek túlnyomórészt strukturális agykárosodást okoznak, ami csökkentheti az agy teljesítményét. Ismert, hogy az összetett agyi funkciók és az agyi struktúra bizonyos aspektusai, mint a memória, kapcsolatban állnak a vörösvértestekben lévő EPA és DHA mennyiségével. Például egy, a spanyol első osztályban játszó női futballisták körében végzett négyhetes tanulmány azt mutatta, hogy azok a játékosok, akik naponta 3,5 g EPA-t és DHA-t szedtek, jobb hatékonyságot, pontosságot és reakcióidőt értek el a placebót szedő csoporthoz képest. Az olyan kognitív funkciókat, mint a memória, az absztraktgondolkodás és hasonlóan komplex agyi funkciók vizsgáló intervenciós tanulmányok eredményei is pozitívak voltak, ha a napi dózis meghaladta a 800 mg DHA-t.

Ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy a fejsérüléssel járó sportokban tevékenykedő sportolók kognitív funkcióit a magas EPA- és DHA-szintek pozitívan befolyásolják. Más szóval, a rendszeres traumás agyi sérüléseket elszenvedő sportolók esetében az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA magas szintje javíthatja a memóriát, az absztraktgondolkodást és más összetett kognitív képességeket.

Az omega-3 zsírsavak hatása az izmokra

Számos intervenciós tanulmány vizsgálta az omega-3 zsírsavak fogyasztásának hatását olyan fizikai megerőltetés előtt, amely képes izomfájdalmat okozni. Kiderült, hogy az omega-3 minimalizálja vagy akár meg is akadályozza az izomfájdalmat. Nem csak az izom duzzanata maradt el, hanem az izomfájdalomhoz tipikusan társuló erőcsökkenés is.

Hasonló hatásokat figyeltek meg akkor is, amikor a sportoló már az edzést követően vett be omega-3-at. Ezt támasztják alá a brit labdarúgók körében végzett vizsgálatok adatai is. Kimutatták továbbá, hogy a testben magas szintű omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a “idősödéshez kötött” izomvesztést is. Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása mind a fizikai terhelést megelőzően, mind pedig azt követően jótékony hatással van az izmokra. Csökkentik az izomfájdalmat, megelőzik az erőcsökkenést, és még az életkor előrehaladtával természetesen bekövetkező izomvesztést is mérsékelhetik.

Az omega-3 hatása a szívre

A versenysportolók az átlagpopulációhoz képest fokozott kockázatnak vannak kitéve a hirtelen szívhalál szempontjából. A tengeri omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA alacsony szintje tízszer nagyobb valószínűséggel okoz hirtelen szívhalált, mint a magas omega-3 szint. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő páciensek körében végzett intervenciós vizsgálat kimutatta, hogy az omega-3 bevitele csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát a koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.

Összefoglalva, a versenysportolók fokozott veszélynek vannak kitéve a hirtelen szívhalál tekintetében. Az alacsony omega-3 szint jelentősen növeli ennek a kockázatát. Ezzel szemben a megfelelő omega-3 bevitel csökkentheti a hirtelen szívhalál esélyét a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél. Tehát az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA, fontos szerepet játszhatnak a versenysportolók szívegészségének megőrzésében és a hirtelen szívhalál megelőzésében.

Az omega-3 hatása az ízületekre

Az EPA és a DHA gyulladáscsökkentő hatása valószínűleg felelős a reumatoid artritiszben szenvedő betegek körében a fájdalom és egyéb tünetek jelentős enyhüléséről beszámolő metaanalízisekben. A macskáknál és kutyáknál tapasztalt artritiszes és oszteoartritiszes állapotokról átfogóbb tanulmányok állnak rendelkezésre. Mindkét fajnál javítható a mozgékonyság és csökkenthető a fájdalom a két tengeri omega-3 zsírsav alkalmazásával.

Az emberek esetében a magas EPA- és DHA-szint a gyógyulási folyamat gyorsulását is elősegíteni látszik (például térdműtét után). Ezt azonban még nem vizsgálták rendszeresen. Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíthetik a reumatoid artritisz és az osteoartritisz tüneteit, és felgyorsíthatják a sérült ízületek gyógyulását is. Ez a sportolók számára is fontos lehet, különösen olyan esetekben, amikor ízületi problémák gátolják a teljesítményüket.

Az EPA és a DHA forrásai és adagolása

A makréla, a lazac, a tonhal és más hideg vízi halak különösen gazdagok az omega-3 zsírsavakban, az EPA-ban és a DHA-ban. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hosszú életű ragadozó halak, mint a tonhal, a táplálékláncban alul helyezkednek el, így életük során sok nehézfémet és méreganyagot nyelnek el. Ezért ezeknek a halfajoknak a gyakori fogyasztása nem javasolt.

Míg a tenyésztett halak egyre kevesebb omega-3-at tartalmaznak, mivel a takarmányozásukban csökken az omega-3 mennyisége, a vadon élő halak többet mozognak, így összességében kevesebb zsírt tartalmaznak. Ha valaki naponta meghatározott mennyiségű EPA-t és DHA-t szeretne bevinni, akkor egyedüli lehetőség a halolaj-készítményekkel vagy tengeri algaolajjal (vegetáriánus alternatíva) történő kiegészítés.

A jó minőségű gyártók előállítási folyamatában gondoskodnak a méreganyagoktól és egyéb szennyeződésektől való alapos megtisztításról. Az omega-3 zsírsavak optimális felszívódása és hasznosulása érdekében a kiegészítőket mindig egy főétkezéshez vagy magas zsírtartalmú ételhez kell bevenni. Ez aktiválja a zsíremésztést, és maximalizálja a biohasznosulást. Az omega-3-index célzott 8-11%-os tartományba emeléséhez általában maximum napi 5 g omega-3 (EPA és DHA) bevitel szükséges.

Összefoglalás

Az átlagos omega-3 index a sportolók körében jóval a 8-11%-os célzott tartomány alatt van. Ez nemcsak a csökkent élettartamhoz vezet – többek között a hirtelen szívhalál megnövekedett kockázata miatt -, hanem a izmok, a szív- és érrendszer, az agy és más, a versenysportokban különösen megterhelt szervek csökkent működéséhez is.

Prof. Dr. Clemens von Schacky a “Medical Park Sankt Hubertus” kardiológiai főorvosa és az Müncheni Egyetem LMU megelőző kardiológiai osztályának vezetője. A kardiológia szakértője, és közvetlenül kapcsolódik az omega-3 zsírsavak témájához a szakmai körökben.

Ha érdekli az “Omega-3 zsírsavak – Szintek felemelése a versenysportokban!” című eredeti cikk Prof. Dr. Clemens von Schackytól, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a info@norsan.hu címen vagy telefonon a +49 (0)162 271 8236-es számon, és szívesen elküldjük Önnek a cikket.

RÓLAM

"2024 áprilisban csatlakoztam a Norsanhoz. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy rajtam kereszül ismerhetik meg a magyar fogyasztók a Norsan tengeri eredetű Omega-3 olajait. Örülök, hogy Önnel együtt növelhetjük Magyarország Omega-3 Indexét! "

Zsuzsanna HU Country Manager

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft