
EGÉSZSÉGFILOZÓFIÁNK
“A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen!”
-Hippokratész, Kr. e. 400 körül
Ahogy Hippokratész, a kószi orvos is mondta, úgy véljük, hogy az étrend döntő szerepet játszik az egészségünk szempontjából. Ezért az egészségfilozófiánk alapelvei a következőképpen hangzanak:
- Tartsd az étrendedet olyan természetesnek, amennyire csak lehetséges.
- Az ipari transzzsírokon kívül nincsenek jó vagy rossz zsírok, csak kedvezőtlen arányok.
- A cukor, a fehér liszt és az omega-6 zsírsavak túlzott mennyisége sok egészségügyi probléma fő okozója.
- Napi rendszerességgel történő természetes halolaj vagy magas omega-3 zsírsavtartalmú növényi algolaj fogyasztása előnyös az egészségünk szempontjából.
Célunk az elegendő Omega-3 ellátás biztosítása, ami azt jelenti, hogy az a személy, akinek már elegendően magas az omega-3 indexe a szervezetében, és ennek megfelelően nincs szüksége további omega-3 zsírsavak bevitelére, nem kap ajánlást NORSAN olajaink és kapszuláink szedésére. Ami elég az elég, és a több már nem előnyös.
Mit jelent a NORSAN?
A NORSAN missziója ketté oszlik:
- Felvilágosítás a zsírok működéséről, különösen az omega-3 zsírsavak szerepéről az egészségünk szempontjából.
- A legjobb omega-3 termékek kifejlesztése és elérhetővé tétele. Erről többet megtudhatsz a Termékfilozófiánkból.
Mindkét misszióelem egyenlő fontossággal bír. A felvilágosítás létrejötte alapvető alapot biztosít annak megértéséhez, hogy az omega-3 zsírsavak ellátása, főként elegendő szinten, rendkívül fontos. Ebben a NORSAN termékek céltudatosan segítenek, bár más jó omega-3 olajok is elérhetőek a piacon.
Általánosságban azonban 10-ből 9 ember világos és mérhető omega-3 hiányt mutat, így olajaink a legtöbb ember számára megfelelő kiegészítést jelenthetnek meglévő étrendjükhöz.
Az Omega-3 zsírsavak hatása
Az Omega-3 zsírsavak tényleges hatása mindig sokoldalúan vitatott téma. Szakértői körökben bizonyos csoportok azt vallják, hogy az Omega-3 rendszeres szedésének nincs hatása, és ezért nem szükséges az egészség szempontjából. Más szakértők viszont számos pozitív egészségügyi hatást tudnak bizonyítani az omega-3-ra különféle betegségek és egészségügyi problémák esetén.
Az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenül fontosak az egészségünk és testünk számára, de hiány esetén bizonyos adagolásra van szükség ahhoz, hogy a bevitel segítsen. Egy hagyományos napi Omega-3 kapszula ugyanolyan haszontalan, mintha minden nap egy fekvőtámaszt csinálnánk. Kissé segít, de igazából nem igazán. Hiány esetén általában legalább napi 2.000 mg Omega-3 zsírsavra van szükség, ami gyakran 10-15 hagyományos kapszulát jelenthet (ha 200mg omega-3/kapszulával számolunk, de az omega-3 kapszulák tartalma jelentősen eltérő lehet).
Szóval segít-e az Omega-3 vagy sem?
A válasz egyszerű: az Omega-3 zsírsavak csak akkor segítenek, ha helyesen alkalmazzuk őket. Hasonlítsuk össze a sporttal, amit a legtöbb ember fontosnak tart az egészség szempontjából. Azonban ha valaki naponta csak 3 percet fut, vagy minden nap csak egy fekvőtámaszt csinál, akkor nagyon valószínű, hogy ezek a tevékenységek nem eredményeznek jelentős javulást az egészségben. Az Omega-3 esetében hasonló a helyzet.
Mint minden élelmiszer esetében, a minőségre is oda kell figyelni. Milyen alapanyagokat használtak, és hogyan dolgozták fel ezeket az alapanyagokat? Ha például 10 kapszulát veszünk be, ahol a halolaj már romlott, akkor semmilyen jó hatást nem várhatunk. A szervezet megpróbál (szerencsére) megszabadulni ettől az olajtól, és kellemetlen felböfögést tapasztalhatunk. Egy jó minőségű Omega-3 olaj esetében ez nem fordul elő. Ezért kezdetben a NORSAN az olajait csak folyékony formában kínálta. Nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy bizonyos esetekben a kapszulák nem hasznosak és jók – inkább azt akartuk hangsúlyozni, hogy nem kell “elrejteni” egy kapszulában. Ahogy más élelmiszerek esetében sem jutna eszünkbe ilyen ötlet.
A piacon sokféle Omega-3 koncentrátum található. A koncentrátumok előnye, hogy kevesebb kapszulát kell bevenni. Azonban hátrányuk, hogy nem természetes zsírsavszerkezetet tartalmaznak. A NORSAN hisz abban, hogy az élelmiszert annyira természetesnek kell tartani, amennyire csak lehetséges. Ezért termékeinkben nincs Omega-3 koncentrátum, csak természetes, magas dózisú olajakat készítünk.
Milyen magas dózisban adagoljuk az Omega-3-at?
A válasz erre a kérdésre minden ember számára más, és a fent leírt diagnosztikai módszerből adódik. Az adagolás mértéke tehát az egyéni zsírsav-arányoktól függ, és olyan magasnak kell lennie, hogy a potenciális hiány kiegyenlítődhessen. Az optimális Omega-3 szinttel kapcsolatban széles körű tudományos konszenzus van arról, hogy ez 8% felett kell, hogy legyen.
Az Omega-3 adagolásával kapcsolatban az Európa vezető zsírsav-mérési laboratóriumával, a müncheni Omegametrix® GmbH-val együttműködve a NORSAN eddig több mint 30 000 egyedi zsírsav-analízist végzett. Ebből viszonylag egyértelmű kép rajzolódik ki: az Omega-3 hiánnyal küzdő felnőtteknél az hatékony adagolás 2.000 mg Omega-3 zsírsav (EPA és DHA) naponta.
Milyen hatás érhető el viszont a napi 1-2 hagyományos Omega-3 kapszula bevétele esetén, melyek Omega-3 tartalma körülbelül 150-200 mg? A világos válasz: semmilyen!
Ez magyarázza azt is, hogy miért merülnek fel újra és újra olyan tanulmányok, amelyek szerint az Omega-3 bevétele nem mutatott hatást – az alkalmazott adagolás túl alacsony volt.
Ezért a NORSAN álláspontja szerint szükséges egy elegendően magas dózis ahhoz, hogy a kívánt egészségügyi hatás elérhető legyen.
DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREK – AZ EREDMÉNY MÉRÉSE A “REMÉNYKEDÉS” HELYETT
Mit jelent ez az Omega-3 zsírsavak esetében? Szerintünk nem az a lényeg, hogy melyik kapszulát vagy olajat kellene bevenni, hanem az, hogy a szervezetben elegendő mennyiségű Omega-3 zsírsav legyen jelen. Az első diagnosztikai lépés ezért a zsírsavak mérésére irányul a szervezetben. Az arányukat egy zsírsav-analízis keretében lehet meghatározni. Az Omega-6-3 arány kiegyenlítéséhez napi 2 gramm Omega-3 szükséges.
A német lakosság 10-ből 9 személynél kimutatható Omega-3 hiány a zsírsav-analízis alapján. Az alábbiakban láthatók a mért átlagértékek (ajánlott tartományok):
- Omega-6/3 arány 1:1 és 2,5:1 között
- Omega-3 index 8% felett
- Ipari transzzsírsav tartalom 0,5% alatt
Ezeknek az értékeknek a pozitív tartományba való állításához szükséges étrendünket beállítani, általában kiegészítve egy Omega-3 olajjal további táplálékkiegészítőként.
A étrendváltoztatás sikeressége a zsírsav-mérés segítségével is értékelhető. Ez a lépés azért hasznos a NORSAN számára, mert lehetővé teszi az omega-3 készítmény hatékonyságának pontos nyomon követését a laboratóriumi vérértékek segítségével.
Egyébként: A NORSAN volt az első cég Németországban, amely bevezette ezt a diagnosztikai módszert.
SZABÁLYOZÁS
A szervezetünkben lévő zsírsavak szerkezete a táplálkozásunk minőségét tükrözi. Az egyéni mérési eredményektől függően a következők lehetnek a szabályozásra vonatkozó javaslatok:
- Túl magas Omega-6 arachidonsav -> Kevesebb hústermék fogyasztása
- Túl alacsony Omega-3 zsírsavak -> Több haltermék fogyasztása
- Túl magas transzzsírsavtartalom -> Kevesebb iparilag feldolgozott élelmiszer fogyasztása (transzzsírsavak például hidrogénezett növényi olajok)
Ami a szabályozást illeti, úgy gondoljuk, hogy a legjobb módja az egészséges étrend.
Ha étrend-kiegészítőt használunk, ügyelni kell arra, hogy az a lehető legtermészetesebb legyen.