Halolaj
100%-ban természetes halolaj vadon fogott halakból
A NORSAN halolajunkhoz használt halfogásokat a következő alapvető kritériumok szerint gondosan válogatjuk ki:
- Halászati módszer, fenntarthatóság és halászati terület
- A halolaj kinyerése és tisztítása
- Különösen kedvező analitikai paraméterek, mint például TOTOX-érték, nehézfémek és PCB-k
Csapatunk több mint 30 éves iparági tapasztalatot egyesít, amelyet a legjobb termékek előállítása érdekében használunk fel. Kiindulópontként olyan halfogásokat és beszállítókat választunk ki, amelyeket biztonságosnak minősítünk, és munkánk során nagyfokú átláthatóságot biztosítunk.
Véleményünk szerint a NORSAN halolaj általában a legjobb omega-3 olaj terápiás célokra. Ennek oka az olaj különösen jó omega-3 minősége:
- Magas omega-3 zsírsavtartalom (akár 35%)
- Ebből különösen magas az omega-3 EPA aránya, legalább 2:1 arányban az omega-3 DHA-hoz képest.
Annak érdekében, hogy garantálni tudjuk a NORSAN halolajunk magas minőségi színvonalát és tulajdonságait, a halak kifogásakor szigorú előírásokra figyelünk, amelyeket független szervezetek, mint az IFOS és a Friend of the Sea, tesztelnek és tanúsítanak, valamint olyan kis halakat használunk, mint a makréla, a szardella és a szardínia.
Természetes halolaj vadon élő fogásokból
“A legjobb táplálék a lehető legtermészetesebb”. Ezt az elvet követve mindig – és kivétel nélkül – a halakból származó természetes halolaj-komplexet használjuk, és soha nem kémiailag módosított halolaj-koncentrátumokat. Ez a természetes halolaj-komplex nagy arányban, akár 35%-ban tartalmazza az értékes omega-3 zsírsavakat.
Az olyan természetes halolaj, mint a NORSAN halolaj, akár 50 különböző zsírsav széles spektrumát tartalmazza. Egy koncentrált halolajtermékben ez a természetes összetétel megsemmisül, és helyette a kiválasztott zsírsavak koncentrált mennyiségét kapja. Keveset tudunk még arról, hogy a (feldolgozott) koncentrált olaj hogyan viselkedik a szervezetben a fogyasztás után. A zsíros halak fogyasztásához hasonló hatások elérése érdekében természetes, nem koncentrált termékek használata ajánlott.
Fenntarthatóság
A NORSAN halolaj FOS tanúsítvánnyal rendelkezik, és olyan halakból származik, amelyek mind az FOS által fenntarthatónak minősített vizekből származnak. A FOS kritériumai a következők:
- Az olajok olyan halállományokból származnak, amelyeket nem halásznak túl.
- A veszélyeztetett fajok járulékos fogásával járó halászati gyakorlatok elkerülése.
- Az ökoszisztémára negatív hatást gyakorló halászati gyakorlatok csökkentése.
- A halászat és az olajkitermelés energiahatékony.
- A gyakorlatok magas szintű társadalmi felelősségvállalást tartalmaznak.
Nagyra értékeljük, hogy ezeket a kiváló minőségű nyersanyagokat a tengerből gyűjthetjük. És tudatában vagyunk annak, hogy ebben a szerepünkben felelősséggel tartozunk a tenger iránt. Ezért a fenntarthatóság és a halállományok megőrzése az olaj kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont számunkra. Szigorú etikai és formai szabályok szerint dolgozunk.
Teljes átláthatóságot biztosítunk a vizsgálati eredmények és a laboratóriumi jelentések tekintetében. Kattintson a Kövesse az alábbi linkeket, és tekintse meg a nyersanyagainkra és késztermékeinkre vonatkozó tanúsítványokat.
Kivonás és tisztítás
A nyersolajat a halak kíméletes melegítésével és préselésével nyerik. Sajnos a hő alkalmazása elkerülhetetlen ebben a lépésben. Mindazonáltal ügyelnek arra, hogy az eljárás különösen kíméletes legyen a zsírsavakkal szemben.
A NORSAN halolaj esetében oxigénmentes feldolgozási környezetet biztosítunk, így olajunk optimálisan védett az oxidációval szemben. Az oxidáció halszagot okoz és kellemetlen hatással van az ízre. A TOTOX-érték – az olaj oxidációs értéke vagy “frissességi” értéke (minél alacsonyabb, annál frissebb) – az alacsony 10-es tartományban van, ami megerősíti az olaj magas frissességét.
Sajnos, mivel a tengeri környezet egyre inkább szennyezetté válik nehézfémekkel és vegyi anyagokkal, az ott élők táplálkozásukkal is felveszik ezeket a szennyeződéseket. Ezért szükséges a nyers halolaj gondos tisztítása és az esetleges szennyeződések eltávolítása.
Ennek érdekében egy modern norvégiai létesítményt használunk, amely biztosítja, hogy az olajat egyedülálló módon szűrik és tisztítják meg a nehézfémektől, szennyező anyagoktól és PCB-ktől, miközben megőrzi a halolaj tulajdonságait. A különleges finomítási folyamat alapja egy hatékony és egyedülálló 3-szoros tisztítási folyamat az első 3 technológiai lépés során.
Míg a szokásos ipari eljárások csak kétlépcsős durva tisztításon alapulnak, mi egy speciális mikro-desztillációs eljárást is végzünk, amely során a maradék szennyezőanyagokat pontosan kiszűrjük.
Miért fontos a magas EPA-tartalom?
Az Omega-3 EPA-zsírsavak központi szerepet játszanak a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok szabályozásában.
- Az omega-3 EPA-zsírsavak a gyulladáscsökkentő prosztaglandin-3 típusú hormon (PGE3) kiindulási pontjai. Eikozanoidként ez a hormon a gyulladáskeltő prosztaglandin 2-es típusú hormon (PGE2) antagonistája, amelynek kiindulási anyaga az omega-6 zsírsav (arachidonsav). Ily módon az EPA lassítja az arachidonsavból származó PGE2 gyulladáskeltő hatását. Mellékjegyzet: Az aszpirin szintén a PGE2 okozta tüneteket támadja meg.
- Az EPA átalakítható DHA-vá. Ez a zsírsav gyulladáscsökkentő funkcióval is rendelkezik.
- Az omega-3 EPA magas aránya a szervezetben lelassítja az omega-6 zsírsavak átalakulási képességét (az omega-3 és az omega-6 megosztja a szervezet átalakulási képességét). Ez a közvetett hatás tehát gátolja az omega-6 arachidonsav képződését a szervezetben.
Az EPA és a DHA aránya az Omega-3 Totalban körülbelül 2:1, ami bizonyítottan hatékony a szervezet omega-6/3 egyensúlyának kiegyensúlyozásában (több mint 3000 németországi egyedi zsírsavelemzés alapján).