
Johannes kedvenc terméke: Total olaj

Johannes Thingnes Bø jelenleg valószínűleg a világ legjobb biatlonistája.
Az elmúlt két évben megnyerte az összesített világkupát.
27 évesen már 8 aranyérmet nyert a világbajnokságokon és 1 aranyérmet az olimpiai játékokon.
Ahogy ő maga is bevallja, a sport és a vele keresett pénz nem minden, ami a legfontosabb az életben, az a család: 2019 végén Bø először lett apa.
Az Omega-3 pozitív hatása az izmokra, a szívre és az ízületekre
Németországban és az Egyesült Államokban is különösen alacsony a versenysportolók omega-3 zsírsav szintje. A HS-Omega-3 Index® módszerrel elemezték a tengeri omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) szintjét a vörösvértestekben. Az optimálisnak tekintett 8-11%-os tartományt a sportolóknál átlagosan jóval alulmúlják.
Súlyos depresszió
A versenysportolók körében a súlyos depresszió kialakulásának valószínűsége magasabb az átlagos népességhez képest. Minél magasabb az omega-3 zsírsavak szintje a vörösvértestekben, annál alacsonyabb a súlyos depresszió kialakulásának valószínűsége. Több metaanalízis is megerősíti, hogy az EPA és a DHA önmagában, valamint a hagyományos pszichiátriai terápiával kombinálva is hatékony a súlyos depresszió megelőzésében és kezelésében. A magas EPA-szint tovább fokozza a hatást, ami az gyulladáscsökkentő hatás jelentőségére utal a terápiás hatékonyságban. Emiatt már a szakmai irányelvek is kezdik javasolni az omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA alkalmazását a súlyos depresszió kezelésében.
Sportolók kognitív funkciói és agykárosodása
A traumás agykárosodás gyakrabban fordul elő olyan sportokban, mint a futball vagy az amerikaifutball. Ezek túlnyomórészt strukturális agykárosodást okoznak, ami csökkentheti az agy teljesítményét. Ismert, hogy az összetett agyi funkciók és az agyi struktúra bizonyos aspektusai, mint a memória, kapcsolatban állnak a vörösvértestekben lévő EPA és DHA mennyiségével. Például egy, a spanyol első osztályban játszó női futballisták körében végzett négyhetes tanulmány azt mutatta, hogy azok a játékosok, akik naponta 3,5 g EPA-t és DHA-t szedtek, jobb hatékonyságot, pontosságot és reakcióidőt értek el a placebót szedő csoporthoz képest. Az olyan kognitív funkciókat, mint a memória, az absztraktgondolkodás és hasonlóan komplex agyi funkciók vizsgáló intervenciós tanulmányok eredményei is pozitívak voltak, ha a napi dózis meghaladta a 800 mg DHA-t.
Ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy a fejsérüléssel járó sportokban tevékenykedő sportolók kognitív funkcióit a magas EPA- és DHA-szintek pozitívan befolyásolják. Más szóval, a rendszeres traumás agyi sérüléseket elszenvedő sportolók esetében az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA magas szintje javíthatja a memóriát, az absztraktgondolkodást és más összetett kognitív képességeket.
Az omega-3 zsírsavak hatása az izmokra
Számos intervenciós tanulmány vizsgálta az omega-3 zsírsavak fogyasztásának hatását olyan fizikai megerőltetés előtt, amely képes izomfájdalmat okozni. Kiderült, hogy az omega-3 minimalizálja vagy akár meg is akadályozza az izomfájdalmat. Nem csak az izom duzzanata maradt el, hanem az izomfájdalomhoz tipikusan társuló erőcsökkenés is.
Hasonló hatásokat figyeltek meg akkor is, amikor a sportoló már az edzést követően vett be omega-3-at. Ezt támasztják alá a brit labdarúgók körében végzett vizsgálatok adatai is. Kimutatták továbbá, hogy a testben magas szintű omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a “idősödéshez kötött” izomvesztést is. Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása mind a fizikai terhelést megelőzően, mind pedig azt követően jótékony hatással van az izmokra. Csökkentik az izomfájdalmat, megelőzik az erőcsökkenést, és még az életkor előrehaladtával természetesen bekövetkező izomvesztést is mérsékelhetik.
Az omega-3 hatása a szívre
A versenysportolók az átlagpopulációhoz képest fokozott kockázatnak vannak kitéve a hirtelen szívhalál szempontjából. A tengeri omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA alacsony szintje tízszer nagyobb valószínűséggel okoz hirtelen szívhalált, mint a magas omega-3 szint. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő páciensek körében végzett intervenciós vizsgálat kimutatta, hogy az omega-3 bevitele csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát a koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.
Összefoglalva, a versenysportolók fokozott veszélynek vannak kitéve a hirtelen szívhalál tekintetében. Az alacsony omega-3 szint jelentősen növeli ennek a kockázatát. Ezzel szemben a megfelelő omega-3 bevitel csökkentheti a hirtelen szívhalál esélyét a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél. Tehát az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA, fontos szerepet játszhatnak a versenysportolók szívegészségének megőrzésében és a hirtelen szívhalál megelőzésében.
Az omega-3 hatása az ízületekre
Az EPA és a DHA gyulladáscsökkentő hatása valószínűleg felelős a reumatoid artritiszben szenvedő betegek körében a fájdalom és egyéb tünetek jelentős enyhüléséről beszámolő metaanalízisekben. A macskáknál és kutyáknál tapasztalt artritiszes és oszteoartritiszes állapotokról átfogóbb tanulmányok állnak rendelkezésre. Mindkét fajnál javítható a mozgékonyság és csökkenthető a fájdalom a két tengeri omega-3 zsírsav alkalmazásával.
Az emberek esetében a magas EPA- és DHA-szint a gyógyulási folyamat gyorsulását is elősegíteni látszik (például térdműtét után). Ezt azonban még nem vizsgálták rendszeresen. Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíthetik a reumatoid artritisz és az osteoartritisz tüneteit, és felgyorsíthatják a sérült ízületek gyógyulását is. Ez a sportolók számára is fontos lehet, különösen olyan esetekben, amikor ízületi problémák gátolják a teljesítményüket.
Az EPA és a DHA forrásai és adagolása
A makréla, a lazac, a tonhal és más hideg vízi halak különösen gazdagok az omega-3 zsírsavakban, az EPA-ban és a DHA-ban. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hosszú életű ragadozó halak, mint a tonhal, a táplálékláncban alul helyezkednek el, így életük során sok nehézfémet és méreganyagot nyelnek el. Ezért ezeknek a halfajoknak a gyakori fogyasztása nem javasolt.
Míg a tenyésztett halak egyre kevesebb omega-3-at tartalmaznak, mivel a takarmányozásukban csökken az omega-3 mennyisége, a vadon élő halak többet mozognak, így összességében kevesebb zsírt tartalmaznak. Ha valaki naponta meghatározott mennyiségű EPA-t és DHA-t szeretne bevinni, akkor egyedüli lehetőség a halolaj-készítményekkel vagy tengeri algaolajjal (vegetáriánus alternatíva) történő kiegészítés.
A jó minőségű gyártók előállítási folyamatában gondoskodnak a méreganyagoktól és egyéb szennyeződésektől való alapos megtisztításról. Az omega-3 zsírsavak optimális felszívódása és hasznosulása érdekében a kiegészítőket mindig egy főétkezéshez vagy magas zsírtartalmú ételhez kell bevenni. Ez aktiválja a zsíremésztést, és maximalizálja a biohasznosulást. Az omega-3-index célzott 8-11%-os tartományba emeléséhez általában maximum napi 5 g omega-3 (EPA és DHA) bevitel szükséges.
Összefoglalás
Az átlagos omega-3 index a sportolók körében jóval a 8-11%-os célzott tartomány alatt van. Ez nemcsak a csökkent élettartamhoz vezet – többek között a hirtelen szívhalál megnövekedett kockázata miatt -, hanem a izmok, a szív- és érrendszer, az agy és más, a versenysportokban különösen megterhelt szervek csökkent működéséhez is.
Prof. Dr. Clemens von Schacky a “Medical Park Sankt Hubertus” kardiológiai főorvosa és az Müncheni Egyetem LMU megelőző kardiológiai osztályának vezetője. A kardiológia szakértője, és közvetlenül kapcsolódik az omega-3 zsírsavak témájához a szakmai körökben.
Ha érdekli az “Omega-3 zsírsavak – Szintek felemelése a versenysportokban!” című eredeti cikk Prof. Dr. Clemens von Schackytól, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a info@norsan.hu címen, és szívesen elküldjük Önnek a cikket.
Vásároljon Johannes Thingnes Bø biatlonista kedvenceiből
Omega-3 Total olaj
(5300 Ft /100 ml)
Jótékonyan hat a szívre, a látásra és az agyra
-
Természetes, vadon fogott, fenntartható halászatból származó halolaj
-
2.000 mg omega-3 napi dózisban ( 1 evőkanál )
-
Magas EPA-tartalom
-
100% természetes – nem koncentrált
-
Hidegen sajtolt bio olívaolaj, mint antioxidáns
-
D3-vitamin (800 NE)
-
Kellemes íz: citromos vagy íz mentes
-
Szennyező anyagoktól, PCB-től és nehézfémektől megtisztítva
Best selling products

Thank you for another informative site. Where else could I get that kind of information written in such a perfect way? I have a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.
Very well written post. It will be helpful to everyone who employess it, as well as me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.
Hi there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your website came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.