Jövő az algaolajé
Omega-3-ban gazdag algaolaj – 100% vegán
Növényi omega-3 közvetlenül a forrásból
A mikroalgák létének alapját a fotoszintézis képezi. Létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, többek között omega-3 zsírsavakat, amelyek közvetve a halakon és a tenger gyümölcsein keresztül kerülnek az étrendünkbe. Az algaolaj így jó alternatívája lehet a “halfogyasztásnak.” Ez lehetővé teszi számunkra, hogy közvetlenül a forrást hasznosítsuk.
Bár az algák fontos táplálkozási alapot képeznek, még mindig nagyon keveset tudunk róluk. Ez gyorsan változik a növekvő kutatási és fejlesztési erőfeszítéseknek köszönhetően. Becslések szerint körülbelül 1 millió különböző algafaj létezik, így a kutatási feladat hatalmas és türelmet igényel. A Chlorella és a Spirulina algafajokat már évek óta ismerjük, de ezeknek az algáknak csak elenyésző az omega-3 szintje. A Schizochytrium alga felfedezésével azonban egy omega-3-ban gazdag algafaj áll rendelkezésünkre, ami valódi alternatíva a halfogyasztással szemben. Várható, hogy a jövőben több, magas omega-3 tartalmú algafajt is felfedeznek.
A nagy dózisú algaolaj nem csak jó alternatíva a halfogyasztással szemben, hanem talán az egyetlen módja a teljes népesség omega-3 zsírsav-ellátására. Mint tudjuk, a fenntartható halászatnak megvannak a természetes korlátai. A termesztett algák ezzel szemben fenntartható alternatívát kínálnak. Jók az egészségünknek. Jók az óceánoknak.
NORSAN algaolaj
A NORSAN algaolaj a Schizochytrium sp. mikroalgából kivont olaj. Ez az algafaj mikroszkopikusan kicsi, egysejtű algákból áll. Különösen gazdagok omega-3 zsírsavakban, DHA-ban és EPA-ban.
Az algát mesterséges tengervízben termesztik, majd vizes közegben fermentálják. A nyersolajat centrifugálással vonják ki. A folyamat különösen kíméletes a zsírsavakra. A NORSAN algaolajat oxigénmentes feldolgozási környezetben állítják elő, hogy az olajunk optimálisan védve legyen az oxidációtól. Az oxidáció kellemetlen szagot okoz és negatívan befolyásolja az ízt. Az oxidációs érték (TOTOX érték) – más néven “frissességi” érték (minél alacsonyabb, annál frissebb) – alacsony, 4-es tartományban van, ami az algaolaj magas frissességét mutatja. Az algák termesztésének köszönhetően az algaolaj szennyezőanyag-tartalma is nagyon alacsony.
Az algaolajunk előállítási folyamata fenntartható és környezetbarát. A Vegán Omega-3-hoz használt tengeri mikroalgákat nem közvetlenül a tengerből nyerik. Mesterséges tengervízben, nagy tartályokban tenyésztik őket. Ezzel megkímélik a tengeri erőforrásokat, és megőrzik a halak táplálékbázisát. A halak is algákat fogyasztva dúsítják omega-3 tartalmukat. Így nem avatkozunk bele a tenger természetes ökoszisztémájába, és megkíméljük a hal- és krillforrásokat.
MI A KÜLÖNBSÉG LENMAGOLAJ – ALGAOLAJ KÖZÖTT?
Mind az algaolaj, mind a lenmag-olaj növényi forrásból származó omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Azonban a lenmag-olaj csak alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, amely az EPA és a DHA előanyaga. Az ALA EPA-vá és DHA-vá történő átalakulása a szervezetben csak kis mértékben valósul meg. Ezért egy EPA/DHA hiány szabályozása önmagában a lenmag-olaj fogyasztásával lehetséges. Ezzel szemben a “tengeri” omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA bizonyos algaolajokban megtalálhatók.